Warsztaty filmowe dla kadry pedagogicznej

Organizatorami warsztatów filmowych są Fundacja PROGRESSUS i Krotoszyński Ośrodek Kultury.

Pomysł zorganizowania warsztatów filmowych zrodził się podczas organizacji I i II Gali Filmu Szkolnego w latach 2020 i 2021. Teraz nadszedł czas na jego realizację. Zaproszenie do przeprowadzenia warsztatów przyjęła pani reżyser dr Dorota Latour znana w Krotoszynie między innymi z realizacji filmu „Przesyłka”.

Nauczyciele próbowali rzemiosła filmowego podczas warsztatów 21 i 22 października przeprowadzonych w Krotoszyńskim Ośrodku Kultury.

W warsztatach wzięli udział nauczyciele z Roszek, Kobierna, SP 4, SP5, NSP i ZSZnr 3 i ZSTiO w Krotoszynie. Uczestnikami byli także dyrektor Joanna Jarocka i Paweł Władysław Płócienniczak z KOK oraz Aleksandra Leja i Beata Antczak z Fundacji PROGRESSUS.

Pani Dorota Latour jest wysokiej klasy profesjonalistką i takie też były przeprowadzone przez Nią warsztaty. Obszerna wiedza, doświadczenie i merytoryczny przekaz w przystępnej i przejrzystej formie.

Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się między innymi : skąd czerpać pomysły na film, czym jest Filmoteka Narodowa, jak pisać scenariusz filmu, czym jest dokumentacja, co to jest drabinka filmu, jak zbudować scenę, kolejne sekwencje scen, ile scen mieści film krótkometrażowy, przykłady mistrzowskiego dialogu, jak pracować z aktorem, dźwiękiem, czym jest montaż filmowy i jakie są najprostsze programy do montażu filmu.

Zdaniem prowadzącej warsztaty młodzi ludzie, uczniowie szkół podstawowych , zawodowych, techników i liceów radzą sobie dobrze z nagrywaniem i obróbką filmów. Potrzebują jednak mentora scenariuszowego, i taką rolę może pełnić nauczyciel, który jest świadomym odbiorcą wielu tematów, bohaterów i filmowych wydarzeń artystycznych.

Krótki wywiad z panią Latour przeprowadził w przerwie warsztatów Maciej Raś co będzie można obejrzeć w październikowym odcinku Krotoszyńskich Informacji Samorządowych. Pan Maciej podzielił się z nami szeregiem refleksji na temat warsztatów i nadchodzącej, trzeciej już Gali Filmu Szkolnego. Wszelkie uwagi i propozycje omówimy podczas kolejnego spotkania, które planujemy już w niedalekiej przyszłości.

Warsztaty były finansowane ze środków Miasta i Gminy Krotoszyn. Dziękujemy za wsparcie naszego projektu!