Piękny koncert HISTORIA PISANA PIOSENKĄ przeszedł do historii

Długo przygotowywany koncert przeszedł do historii zapisując jej piękną  kartę.

Niepodległa Ojczyzna kiedyś pojawiała się we snach, dzisiaj rzeczywista, jest jedną z cudowności polskiego postrzegania świata.
Świętowanie setnej rocznicy odzyskania przez Polske niepodległości miało barwy biało- czerwone i wiele odsłon. Jedną z nich był koncert HISTORIA PISANA PIOSENKĄ przygotowany przez Fundację PROGRESSUS, Szkołę Podstawową nr 8 z Oddziałami Dwujęzycznymi i Krotoszyński Osrodek Kultury. Współpraca wymienionych instytucji zaowocowała pięknym, niepowtarzalnym wydarzeniem artystycznym. Podczas koncertu smakowaliśmy utworów ważnych dla kolejnych pokoleń Polaków, od Hymnu państwowego po piekny utwór „Ten kraj”. Wszystkim wykonawcom należą się ogromne podziękowania. Spoza otoczenia szkoły zaproszenie przyjął chór „Izydorki”, który wspaniale się zaprezentował pod batutą pani Klaudii Szubert.
Widownia zgromadziała przedstawicieli władz miasta, uczniów, rodziców i sympatyków szkoły oraz mieszkańców miasta.
Koncert zgodził się poprowadzić pan Jan Grzywaczewski, który z wybranych utworów stworzył spójną opowieść wzbogaconą starannie dobranym obrazem. Oprawę muzyczną przygotowali profesjonalnie pani Ilona Ibron- Pawlak i pan Karol Kaj. Pomysłodawcą i wykonawcą pięknej scenografii była pani Danuta Dutkiewicz- Kmiecik. Kawiarenkę zorganizowała pani Monika Kwiatkowska i harcerki. Podziekowania dla wszystkich zaangażowanych, występujących i biorących udział w koncercie.

Już dzisiaj zapraszamy do udziału w kolejnych koncertach, mam nadzieję równie udanych.

Dochód z koncertu przeznaczony zostanie na działalność statutową Fundacji PROGRESSUS, której głównym celem jest wspieranie krotoszyńskiej edukacji.
Aleksandra Leja